We Recruit Online Marketeers +316 19 63 62 16 info@freshpeople.nl

Social media marketing steeds belangrijker

Als ondernemer wil je jouw doelgroep zo efficiënt mogelijk bereiken. Dat kan op verschillende manieren. Tegenwoordig zijn er tal van marketingstrategieën die door specialisten worden aangeprezen. Denk hierbij alleen al aan zoekmachine marketing of content marketing. Een minstens zo belangrijke, maar relatief nieuwe speler aan het front is social media marketing.

Wat is social media marketing? De betekenis

Social media marketing is een marketingtechniek die sociale kanalen inzet om met een doelgroep te communiceren. Veelgebruikte platforms zijn onder meer Facebook, Twitter en LinkedIn. In tegenstelling tot alternatieven, heeft deze marketingvorm een interactief karakter. De ontvanger van de boodschap heeft namelijk direct de mogelijkheid om te reageren.

Dat maakt social media marketing tot een dynamisch en uitdagend vakgebied. Het is dan ook belangrijk om als marketeer goed te weten wat je doet. Zorg dat je marketinginspanningen een middel zijn en geen doel op zich. Verkoop je bijvoorbeeld producten aan 55 plussers? Dan heeft aanwezigheid op sociale platforms weinig zin, omdat deze doelgroep hier relatief weinig aanwezig is.

De eerste stap is daarom om jezelf af te vragen waarom social media marketing voor jouw organisatie meerwaarde heeft. Het kan bijvoorbeeld gaan om het opbouwen van je naamsbekendheid, het bieden van snelle klantondersteuning of het genereren van nieuwe leads. Kies je doel en handel hier vervolgens naar in al je online communicatie-uitingen.

Het begint met een helder plan van aanpak

De grootste moeilijkheid bij social media marketing zit hem niet alleen in het meetbaar maken van je doelen, maar ook in het bereiken hiervan. Bijna 60% van de marketeers vindt het lastig om via sociale kanalen bezoekersverkeer richting de bedrijfswebsite te genereren. En bijna de helft heeft moeite met het realiseren van een interessante Return On Investment (ROI).

Dat komt voornamelijk omdat het in veel gevallen ontbreekt aan een strategie. Aanwezig zijn op sociale platforms is niet genoeg – je moet weten welk kanaal je waarvoor wilt inzetten. Gebruik LinkedIn bijvoorbeeld voor het onderhouden van contacten met relaties, Facebook voor het organiseren van winacties en Twitter voor het delen van aanbiedingen.